Midvinternattens köld är hård.

Det är sant! Det är 18,7 minusgrader. Elisabet tyckte att det var kallt i går. Det var ju rena rama nästan töväder.
Javäl , igår hade vi tre flitiga tjejer här. Vi hann mycket, egentligen var det ni som hann. Julgranen är klädd,
gillestugan är städad , även en städskrubb. Vi hämtade sand, var till Alice och hämtade potatis.
Tack ,tack.
Idag har jag skrivit julkort, strukit kläder, tvättat kläder och slagit in några paket. I morgon eller tisdag ska jag skicka paket till babyproffessorn. Ivar tycker att vi kan mala potatisen som vi skickar till Göteborg. Då ryms det mer. Undrar hur det ser ut när det kommer fram.
Jag har läst alla bokbussens böcker ,får nya på tisdag. Tror inte att jag ska låna så många , jag får inget gjort om jag har mycket att läsa.
Återigen tog jag fram elvispen och tänkte stryka med den.Upptäckte det när jag skulle fylla med vatten.
I morgon har vi studiecirkel, sista före jul.
Tänker ofta på min barndoms jular.Hur mamma bakade och vi fick inte smaka förrän på julafton. Då fick vi var sin hög med kakor. Mamma gjorde jättegott vetebröd. Vi hade inte saffran. Jag minns några av kakorna pepparkakor, plättisar mandelformar, stjärnor, kavlade och sockrade finska pinnar, bondkakor,Uppåkra.
Hon hade inte alltid samma på julen.Så gjorde hon  inlagda rödbetor kalvsylta , grisfötter skinka lutfisk, sillinläggningar, jag förstår inte hur hon hann allting. Hon saltade julskinkan själv och lutade fisken.
På juldagen åt vi den överblivna gröten ( sedan tomten fått sitt ) varvad med hjortronsylt och grädde. Det var kalas. Ibland fyllde hon mandelformar med sylt och grädde. Det var mycket enkelt förr och jag tror att maten var mycket godare och utan gifter.
Vi knäckte nötter och åt knäck, spelade Fia och rävspel. Musiken kom från radion.
När vi hade kor gick vi in i ladugården och gav djuren en extra hötuss. Det var så tryggt , varmt och skönt att höra kornas idisslande. Nu blir ni nog less att läsa mina nostalgiska "minnigar". Slutar nu det blir en dag i morgon också.
Hoppas att ni alla har det bra!
 Hej svejs alla vakna tomtar!

Snö och kyla

Äntligen en dag när solen skiner och det är några grader kallt och lite snö.När plogbilen hade kört förbi blev det en bautakant vid infarten. Den tog jag bort lätt som en plätt.
I Haparanda regnade det för fullt. Var där i måndags. Elisabet, Sara och Malin fanns där. Roligt. Jag fick bestämma färdriktningen. Det var jätteroligt och jag hann på alla möjliga ställen. Saknade Katarina och Johanna sedan förra året. Jag hade sovit en timme natten innan, men det gick ju bra när jag hade aasistans.
Köpte en hel del godis. Tänker inte börja knapra på det , så Elisabet kan se att jag har karaktär. Har nyss bakat wienerbröd till bingot. Ikväll måste jag hjälpa till att sälja brickor. Hur kan de be en 75-års tant att göra något sånt tänk om jag virrar till det eller rear bingobrickorna.
På söndag får jag en lång dag , vi har julmarknad och jag skall sälja Marinas smycken och loppis för Bagarstugan.Men det är alltid roligt på vår julmarknad. Jag tänker då inte vara tomte, jag har dem redan på loftet.
Jag har bara gjort advent i köket, där är man ju mest. De andra rummen kommer sen.Har inte så mycket nytt att förtälja. Jag tar mina promenader till Pellohallen, men det är inte lika roligt sen Patrik slutade. Nog för att jag försöker skapa situationer när jag är där. Ni vet ju att jag är expert på det.
Hej, svejs bland tomtar och troll.