julhälsningar

Det har tagit väldigt lång tid för mig att göra nytt inlägg. Vill nu med detta sända en julhälsning till alla mina barn , barnbarn och barnbarnsbarn. Till sambor äkta män till respektive. Till alla alla andra släktingar som läser mitt inlägg. Till alla andra bloggare, ja alla som läser inlägget.
Hoppas att ni får en RIKTIGT GOD HELG:

Hälsningar Gun och Ivar.

Minnen

Just nu promenerar Fågelsången omkring i rymden. I morse när jag satt på bussen, såg jag att månen är bara en liten del av sitt vanliga. Månne om Fågelsången ska promenera på månen. Jag tänkte inte ryms han med sina monboots. visst är jag knäpp. Jag lärde mig av min fröken i skolan att när månen ser ut som ett komma , kommer den. Just nu är det inte ett komma ,alltså är den i nedan.
Nu kommer jag att berätta en del om min skolgång.. Det finns mycket att berätta men nu gör jag ett litet urval.
Flickorna hade klänning och förkläde, dessutom livstycken som höll upp de stickiga strumporna. Jag tror inte att jag var någon miss Sverige. Jag var en liten ettermyra, pojkarna kunde få stryk, jag klarade av dem. Mobbning fanns även på den tiden. En mammas pojke brukade ropa titta på Gun , de är så fattiga så inte ens sytråden håller ihop.. Men sånt skulle han inte säga mina kläder vat rejäla och han fick på moppen.
Jag var ju med i julteatrarna. En gång spelade vi en pjäs från en läsebok somm hette Skyddsängeln. Där hade jag en roll som hette Slabbertaska. Jag spelade en roll där jag höll på med skvaller och annars var jag inte så behaglig heller. Samma pojke som ovan brukade ropa Hugos slabbertaska. Hugo var min pappa. Jag bet ifrån mig ordentligt, men inom mig grät jag. Några år senare fick jag revansh, jag fick huvudrollen . där spelade jag en prinsessa. Jag hade riktiga balettskor de var rosa som klänningen Han som spelade prins sjöng: När du vilar i min famn.....
Då var tjejerna avundsjuka.
Jag var nog en liten vildhjärna när jag gick i skolan. Nu fick jag telefon så jag får avsluta mitt inlägg. Sköt om tomtarna på loftet. Hej, svejs.

Fortsättning

Nu har vi åtminstone lite snö. Väghyveln gick i morse, så det blev för mig att skotta bort den hårda kanten som blev efteråt.Få se om den lilla snön ligger kvar till jul.
Har nu hittat mitt manus, så jag ska fortsätta lite på min redogörelse. Det är inte säkert att allt var som jag skrivit, men så har jag uppfattat det. När det gällde julmaten så var nog allt utom lutfisken taget ur eget skafferi. Jag har tänkt efteråt , hur orkade mamma. Pappa jobbade i skogen och var trött när han kom hem.
Så småningom kom tomten ,jag tror att jag uppfattade tomten som riktig. Jag har inget minne av att jag var rädd.Pappa var alltid ute på något ärende när tomten kom.Farmor kom på dagen hon hade mjuka klappar. Jag tror att det för det mesta var mjuka klappar på den tiden. Fick man en hård var det sensation.Farmor hade stickat mjuka ulliga vantar som var fint broderade.Min faster hade snidat små fåglar, domherrar och talgoxar., men det var nog senare. Honhade även gjort en vacker mössa svart med fina blommor på sidorna. Jag minns inte exakt vad jag fick hemifrån i julklapp. En jul , fick jag i alla fall en liten brunmålad vagga med blå hjärtan på gavlarna. Jag minns inte om jag fick någon docka att lägga i vaggan.
flera år senare fick jag en dockbaby. Dockan var av porslin och hade rörliga armar och ben. Den dockan  " slaktade " mina bröder. Ett år fick jag en liten grön gitarr.
Jag trodde mig kunna spela på den, det var nog många som fick ont i öronen den julen
Vi var väl varken fattiga eller rika, men jag tycker att jularna var roligare förr. man blev glad av så lite.
På juldagen hörde det till god sed att bara vara hemma. På annandagen däremot var det fritt fram för besök. Inte för att vi utnyttjade besöksdagen, men det var sed.

En prydnad som vi hade var en gron träring med plats för fem ljus. Den kläddes med tallris och hängdes i taket. Jag har den kvar och har använt den några år, det blev så stämmningsfullt med den.

Tomtegröt sattes ut på trappan och naturligtvis hade tomten ätit upp den på morgonen.

Vi fick nya kläder till jul. Det fanns en byasömmerska. Men jag minns våra livstycken och de stickiga yllestrumporna. Det hjälpte ju inte hur fin man var , när det kliade och stack av yllestrumporna.

Ja , jag kommer inte ihåg allt annat som hände i samband med julen, men man tyckte om den.

Hej svejs uppe på loftet, ha det bra och kommentera om ni tycker att det finns någon nerv i mitt kåseri.


Nostalgin fortsätter.....

Nu är både mitt dansgolv och min isbana borta. Snart kan man väl ordna Garden party här ute. I dag har en av mina babysar varit här med sina minibabysar. Det var roligt. Hoppas att jag snart får besök igen.
Till jul bakade min mamma . det skulle vara sju sorter. Det var plättbakelser , mandelmusslor, finska pinnar, Uppåkra bondkakor och förstås pepparkakor och vetebröd.. Sorterna varierade och bland de sju sorterna räknades inte pepparkakorna och vetebrödet. Vi hade ingen saffran i brödet.
Madrasserna fylldes med halm före julafton, det blev högt och mjukt i sängarna. så togs en stor träså fram och den fylldes med varmt vatten. Man blev ordentligt skrubbad och efteråt kändes det skönt, och dags att krypa till sängs.
På julaftonsmorgonen efter lagårdsgörat , skurade mamma golven och la på rena fräscha trasmattor. Girlanger och julbonader sattes upp.
 Pappa hämtade in julgranen och den kläddes med glaskulor flaggor och ljus ,levande. När det blev fint och städat fick jag julkakor och choklad. Mamma satte en hög med kakor av alla sorter , det var mycket för en liten barnmage, men snålvattnet rann säkert så länge det fanns något kvar i högen.
Julaftonsmiddag åt vi ovanligt sent. Då hade mamma skalat potatisen . Det blev kalvsylta och rödbetor, hemgjort så klart. Lutfisk o, skinka och risgrynsgröt. Jag lärde mig äta lutfisk som liten. Mamma sa du är inget julbarn om du inte äter av allt.
Vi hade inlagd sill också. Lut fisken lades i lut på Anna-dagen 9 dec. Sedan blev det sköljning av den varje dag till dess den skulle användas. Jag kommer ihåg att mamma tog bort skinnet på fisken , när den var torr. Skinnet användes till att klara kaffet.  Det blev alltid gröt över och den gjorde mamma efterrätt av . Hon varvade grädde gröt och hjortron. Det var väldigt gott. Av mandel musslorna  gjordes bakelser. De fylldes med hallon och grädde.
Jag har skrivit en kladd med julminnen, men jag hittar den inte, så jag vill inte skriva mer nu. Jag ska sedan berätta mer om julen förr samt lite om min skolgång.
Jag tänker på julklappar förr. Månde vad jag gjort om jag fått en mobiltelefon. Jag hade nog trott att den kom från månen, och att jag måste  sända den tillbaka.
Hoppas att det här inte blev för torrt, men som sagt jag har tappat manuset, så det blev lite fritt fram.
Ha det. Kommentera! hej svejs i höstmörkret: